Billur Yazgan Fan Club

Tam Versiyon: Ben Senin TıklayaBİlme İhtimalini Sevdim x)
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
NURETTİN ÖZDOĞAN
Kendi üniversitesinde sosyal ve bir o kadar da araştırmacı ruhlu, bir zamanlar ÖSS’de Türkiye derecesi almış bir arkadaşım var. Kendisinin en büyük zevklerinden biri, cep telefonuna gelen reklam içerikli SMS’leri ve e-posta kutusundaki ‘forward’ tabiri caizse zincirleme mailleri okumak!
Empati kurmaya çalıştım bir an. İşte o an cep telefonumun ekranı yanıp yanıp söndü. Bir kamyon üreticisi benim için özel kampanya düzenlemiş! Üniversite öğrencisi olduğumu biliyorlar sanırım. Zira tam öğrenci işi olmuş kampanya.

Bilgisayarımı açtım. Bu sefer de zincirleme mailler düşmüş e-posta kutuma. Birinin konu başlığı şöyle: “Oyum İstanbul’a, Monopoly Dünya Şehirleri oyununda İstanbul olsun.” Tüm dünyada satışa sunulacak Monopoly Dünya Şehirleri oyununun yeni versiyonu oluşturuluyormuş. Bu oyunda yer almaya aday 68 şehir var ve bu şehirlerin arasında İstanbul da yarışıyor. Tek yapmamız gereken şey Monopoly’nin sitesine girip İstanbul’u tıklamak. Tabii çok zahmetli bir iş!.. Çoook.

Feysbukta üye sayısı bakımından Avrupa ikincisiymişiz. “Avrupa Avrupa duy sesimizi, bu gelen Türk gençlerin ayak sesleri!” olayını aşmış bir vaziyetteyiz artık! En azından sosyalleşme sitelerinde öyle. Mesela bir grup var feysbukta: “Bu Gruba Üye Olun Türk Bayrağı İle Guinness Rekorlar Kitabına Biz Girelim.” Tek yapmamız gereken “Bu gruba katıl”ı tıklamak. Gördüğünüz gibi arkadaşlar yine son derece zahmetli bir iş! Yazıyı yazdığım saatlerde grubun 103.389 üyesi vardı. Ama son dakika bir gelişme olmuş. Guinness Rekorlar Kitabı feysbukta herhangi bir rekor denemesi kabul etmediğini açıklamış.

Can Dündar geçen yıl Milliyet’teki bir köşe yazısında bizim jenerasyona ‘Tık-Genç’ adını vermişti: “Serçe parmağı marifetiyle gerçekleştirilebilen bir kitle eylemi.. ‘Tık-Genç’in büyük parmak devrimi...” diyerek. O yazıyı okuduğumda bir garip olmuştum. Şimdiyse…

Nerede bir tıklama olayı varsa ‘hazır ol’ vaziyetindeyiz. Bir internet sitesinde yapılan bir oylama mı var, şıkların arasında Türkiye mi var?.. O zaman tıkla! Tıklamakla kalma bir ıslık çal, diğer arkadaşlarını da çağır. Sebep? Ülkemizi üst sıralara taşımak için! Bazen bu durumu öyle abartıyoruz ki, bazı oylamalarda yüzde 99 Türkiye cevabı çıkabiliyor.

“Şu linki tıklayarak oy verelim ya da şu gruba katılın hep beraber ülkemizin gücünü gösterelim.” içerikli zincir maillerin yerine… “Şu ülkede şu proje yarışması var, şu linkte dünya gençlerinin buluştuğu bir organizasyon var. Katılalım, ülkemizi birlikte temsil edelim.” mesajlarının aramızda dolaşmasını dilerdim. Acaba Abbas Güçlü’ye bir zincirleme mail göndersek bu konuyu Genç Bakış’da masaya yatırır mı, ne dersiniz?.

AlıntıDr
çok güzell saoll
Referans URL